Kompromisi u dijalogu

14:09 15. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

PRIŠTINA - Nekadašnja visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton poručila je danas u Prištini da je važno praviti kompromise u dijalogu Srbije i Kosova kako bi se postiglo nešto veće, dok je američki diplomata Filip Riker podsetio da je bilo glasova koji nisu želeli ulogu Amerike u tom procesu, javlja portal Reporteri.

U raspravi koju je organizovala Grupa za Balkan o dijalogu Kosova i Srbije, Ešton je ocenila da dijalog nikada nije bio lak, a da je primena sporazuma uvek nešto teže od njihovog postizanja.

Unija stalno pravi unutrašnje kompromise da bi dobila nešto veće, ali ne odustajući od svojih principa.
Čini se da pronalazi načine da napravi male promene kako bi stvorio nešto veće, rekla je ona u debati sa američkim diplomatom Filipom Rikerom.

Važno je da se dijalog vidi kao nešto što teče kontinuirano. To nije do mene ili Rikera, to je na vama. Dijalog pripada vama i Srbiji, rekla je Ešton, koja je govorila o poteškoćama u dijalogu kada je posredovala u ovom procesu pre 10 godina.

Nadam se da razumete koliko ste mi važni, rekla je ona i dodala da veruje da će budućnost Kosova biti u EU.

Ešton je bila garant u ime EU kada su 2013. godine Kosovo i Srbija postigli prvi dogovor u okviru dijaloga, u cilju normalizacije odnosa.

Komentarišući dijalog, Riker je rekao da je u početku bilo glasova koji nisu želeli američko prisustvo u ovom procesu.

Prvi put kada sam putovao u Brisel, rečeno mi je da sednem negde u uglu sobe. Na kraju razgovora, pitali su me o idejama i stavovima SAD o tom procesu, a zatim su me pozvali za sto za dijalog, podsetio je on.

Riker je rekao da je sav napredak koji je postignut između Kosova i Srbije u okviru dijaloga bio zato što su strane to želele.

Ako je bio uspešan, to je zato što su dve stranke želele da uspeju, ostavljajući emocije po strani i postigle dogovor koji bi mogao da pruži bolje mogućnosti građanima. Zato postoji diplomatija, rekao je Riker.

Ono što se dogodilo pre 10 godina bilo je izuzetno i pokazalo je šta može da se uradi, rekao je taj penzionisani američki diplomata, osvrćući se na sporazum Kosova i Srbije 2013. godine. (kraj) vip/ivt/dj

Share: