Nemačka vidi Srbiju u EU

14:45 25. 09. 2023. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je danas, na sastanku sa članovima Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije, da Nemačka vidi Srbiju u Evropskoj uniji (EU) i naglasila da ima sve predispozicije da prednjači u tom procesu na Zapadnom Balkanu.

Ona je ocenila da je najveći napredak postignut u ekonomskoj stabilizaciji i privrednom rastu, dok u oblastima vladavine prava i medijskim slobodama treba uložiti dalje napore u reformskim procesima, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Zapadni Balkan neće izostati iz proširenja, navela je ona, ističući da je neophodno da države kandidati ispune sve uslove za članstvo.

Evropska unija razmatra i mogućnost brže integracije u pojedinim oblastima i programima, gde je to moguće, kao što su sajber pitanja, rekla je ona ukazujući da je Srbija već deo Transevropske mreže.

Predsednica Odbora Elvira Kovač je istakla da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u EU, ali da taj proces već dugo traje bez vidljivih pozitivnih rezultata, imajući u vidu da već dve godine Srbija nije otvorila nijedan pregovarački klaster.

To utiče i na porast evroskepticizma kod građana Srbije, ocenila je ona.

"Smatramo da napredak u procesu integracija nije u skladu sa postignutim reformama", naglasila je Kovač i dodala da se "stiče utisak da EU fokus stavlja na zahteve za usklađivanje spoljne politike sa
evropskom i na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine".

Učesnici sastanka osvrnuli su se na eskalaciju sukoba na Kosovu i Metohiji tokom prethodnog dana izražavajući žaljenje i neophodnost normalizacije situacije. (kraj) vbr/lč/dj

 
Share: