Evropski dan jezika

13:41 26. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Učenje jezika nije samo učenje reči i gramatike, to je razumevanje drugačijih kultura, a na evropskom kontinentu govori se 225 različitih jezika, rečeno je danas na proslavi Evropskog dana jezika na Trgu Republike, gde su na štandovima ambasada za učenike osnovnih škola organizovani kvizovi znanja.

Predstavnica Saveta Evrope Nadia Ćuk istakla je da se Evropski dan jezika slavi od 2001. godine, jer bogatstvo jezika čini evropski kontinent posebnim.

Prema njenim rečima, treba da razumemo da je naša različitost bogatstvo i da 700 miliona Evropljana u 46 država članica SE govori različitim jezicima.

U svetu ima između 6.000 i 7.000 jezika, od kojih se 225 govori u Evropi. Polovina sveta je bilingvalna, što znači da govore dva ili više jezika, rekla je Ćuk.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Plamena Halačeva istakla je da u EU postoje 24 zvanična jezika, a potom je poziv deci da uče strane jezike uputila na srpskom, engleskom i francuskom jeziku.

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović je rekla da 200 jezika koja se govore u Evropi čine taj kontinent jezički najraznovrsnijim u svetu.

Učenje jezika nije samo učenje reči i gramatike, to je razumevanje drugačijih kultura. Znanjem stranih jezika postajemo bogatiji i otvaramo vrata sveta, rekla je ona. (kraj) ivt/mk

Share: