Dan žalosti loš signal

11:32 27. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BERLIN - Dan žalosti u Srbiji je loš signal, neukusno je proglasiti Dan žalosti na teroristički akt, a teroristički akt je postao kada je poginuo policijac, rekao je danas šef Komiteta Bundestaga za Zapadni Balkan Josip Juratović u emisiji "Iza vesti" na TV N1.

I ubijeni Srbi su žrtve. Oni su žrtve jer se radi o ljudima, mlađim osobama, koji su žrtva jedne pogrešne politike, pre svega politike Aleksandra Vučića, rekao je Juratović.

Juratović je naglasio da su on i 90 odsto njegovih kolega "već dugo" mišljenja da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izgubio kontrolu u Srbiji, ne samo zbog ovoga na Kosovu, već i kad se vide demonstracije.

Njihova politika više nema smisla, to je jedna mučna borba za opstanak na vlasti, kao što je nekada vodio politiku i Slobodan Milošević, rekao je Juratović.

Mi smo svesni da su Srbi kao narod najbrojniji narod na Zapadnom Balkanu i to se ne sme zanemariti. Iskustvo iz nemačke istorije nam je pokazalo da se mora sa oprezom raditi s narodima koji su izmanipulisani i kojima se govori da su žrtve i da su svi protiv njih, na tu političku notu su igrale politike Srbije, pre svega sada aktuelna politika Vučića, mišljenja je Juratović.

Juratović je ukazao da se "pokušavalo" da se Srbija pretvori u funkcionalnu državu, a očigledno to nije uspelo.

Sada moramo gledati kako ćemo na drugi način stabilizovati Srbiju, ne sme nam se desiti da Srbija ode u anarhiju. Ali smo svesni da politička struktura nema više kontrolu nad stvarima, ponovio je Juratović.

Prema rečima Juratovića, sada se mora razgovarati sa institucijama u Srbiji koje još postoje, koje imaju moć i koje će moći da drže društvo, da se stabilizuje Srbija iznutra.

Juratović je rekao da se situacija na Kosovu sada treba rešavati samo u saradnji s Kvintom, "jer Evropska unija nema više tu prostora“.

I na Kosovu se mora početi nova politika sa Srbima, izgradnja društva u koje će biti uključeni Srbi. U Hrvatskoj imate SNV recimo, sve je otvoreno ako će biti uključeni pravi ljudi. Ako se neće praviti krivi kompromisi… I mora biti samo uz Kvintu, treba prestati da tamo neki kurta i murta sugerišu šta treba i kako raditi, zaključio je Juratović. (kraj) vip/ivt/mk

Share: