Državljanstvo kao novi problem

13:31 04. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Srbiju ne čekaju dobre ocene u poglavlju 24 kada je reč o izmenama Zakona o državljanstvu, prenosi portal Juropijan vestern Balkans i podseća da je u nekoliko navrata Evropska komisija poručila da odredbe zakona kojima se strancima omogućava apliciranje za državljanstvo posle godinu dana boravka, predstavljaju rizik za bezbednost EU.

Zbog pojednostavljenih procedura za sticanje državljanstva, koje se predlažu novim zakonom, državljani trećih zemalja kojima bi inače bila potrebna viza za putovanju u EU, mogli bi to sa srpskim pasošem da rade i bez viza.

To znači da oni građani trećih zemalja mogu uz pomoć srpskog pasoša da zaobiđu pravila i procedure EU koje bi se inače na njih odnosile, a među njima su i ruski državljani.

Njih je prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova više od 370.000 ušlo u Srbiju od početka rata u Ukrajini do aprila ove godine.

Kako je ranije preneo Radio Slobodna Evropa, Evropska komisija pomno prati situaciju i redovno se raspituje kod srpskih vlasti o prisustvu ruskih državljana u Srbiji.

Komisija je zatražila od Srbije da uzme u obzir njenu zabrinutost, podsećajući da se od Srbije kao kandidata za članstvo u EU očekuje da se postepeno usklađuje sa politikama i odlukama EU.

Jelena Ilić, koordinatorka programa za Azil i migracije u Beogradskom centru za ljudska prava, smatra da su rešenja predviđena ovim zakonom svakako korak unazad u usklađivanju Srbije sa obavezama iz Poglavlja 24.

Samim liberalnijim postavljanjem zakonskih odredbi koje definišu sticanje državljanstva itekako se dovodi u pitanje i integritet Srbije pred međunarodnom zajednicomm rekla je Ilić za EWB.

Brojne zemlje EU imaju povlašćene politike za strance koji u tim zemljama imaju određene veće investicije, poput zlatnih viza u Portugalu i slično, ali nijedna država EU ne snižava kriterijume za dobijanje državljanstva na ovaj način, objasnila je ona.

Andrija Mladenović, istraživač u Centru za evropske politike (CEP), smatra da ukoliko bi se obezbedila adekvatna vizna prilagođavanja, izmene zakona o državljanstvu ne bi trebalo da predstavljaju ozbiljnije nazadovanje u oblasti poglavlja 24.

U proteklom periodu načinjen je izvestan napredak u prilagođavanju viznog režima režimu EU, pa je tako bezvizni režim ukinut zemljama poput Kube, Burundija, Gvineje Bisao, Indije, Tunisa i Bolivije. Međutim, situacija u vezi državljana Kine i Rusije nije ni blizu rešenja, što izmene ovog zakona čini velikom bezbednosnom pretnjom u očima EU, naveo je Mladenović. (kraj) vip/ivt/mk

Share: