Ujediniti se u različitosti

19:27 06. 10. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

ZRENJANIN - Šef političke sekcije Delegacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc posetio je danas u Zrenjaninu manisfestaciju “Evropsko selo” i istakao da je ona oličenje slogana Evropske unije “Ujedinjeni u različitosti”.

Različitost i jedinstvo ističu se na ovoj manifestaciji. Zrenjanin to radi već godinama i može biti ponosan na to, pogotovo što je ovo inicijativa koju vode deca uz angažovanje šire javnosti, rekao je Lorenc, navodi se u saopštenju.

On je podsetio da je Evropska unija vitalni partner Srbije, sa više od 300 projekata širom države.

Mi smo vaš najveći donator i vaš najvažniji trgovinski partner, a Zrenjanin ovde danas pokazuje da je veliki partner Evrope, kazao je Lorenc.

Šef političke sekcije Delegacije Evropske unije u Srbiji iskoristio je priliku da zahvali opštini Zrenjanin, gradonačelniku, građanima, a posebno deci, jer su upravo oni na lokalnom nivou ti koji na svoju inicijativu već dugi niz godina nose zastavu Evrope.

Evropa je mnogo više od propisa, projekata i politika. Evropa je pre svega izuzetno lep kontinent. U Evropskoj uniji smo ujedinjeni u različitostima zasnovanim na našim zajedničkim vrednostima, a to su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, jednakost, vladavina prava i ljudska prava, uključujući i prava deteta, ukazao je Lorenc.

Gradonačelnik Zrenjanina Sima Salamura rekao je da je ovo manifestacija zbog koje se šalje lepa poruka iz Zrenjanina.

Zrenjanin je uvek bio i postaće deo Evrope. Imamo više od 20 naroda i četiri službena jezika u upotrebi i to je ono po čemu je Zrenjanin prepoznatljiv kao otvoren, gostoljubiv i kao grad koji želi da razmenjuje iskustva sa svima, istakao je Salamura.

Manifestaciju u Zrenjaninu su posetili i predstavnici pet ambasada članica Evropske unije: Grčke, Bugarske, Poljske, Portugalije i Slovačke, kao i zvačnici iz državnih institucija Srbije.

“Evropsko selo” je jedinstvena manifestacija u Srbiji, a pokrenula ju je 2012. godine OŠ “Mladost” iz Tomaševca, sela nadomak Zrenjanina. Na Trgu slobode učenici 27 državnih osnovnih škola iz Zrenjanina predstavljaju zemlje članice Evropske unije. (kraj) is/mk

Share: