Sprovesti sporazume što pre

19:30 07. 10. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

PRIŠTINA - Sporazumi iz Brisela i Ohrida ostaju na snazi ​​i pozivamo obe strane da ih sprovedu što je pre moguće bez preduslova, a Kosovo bi posebno trebalo da počne rad na formiranju Zajednice srpskih opština, rekao je u intervjuu Kosovu pres francuski ambasador na Kosovu Olivije Gero, prenosi Gazeta ekspres.

Povratak dijalogu je jedina mogućnost da se političkim putem reši trenutni ćorsokak. Napad 24. septembra trebalo bi da podstakne obe strane da intenziviraju dijalog, a ne da postavljaju uslove ili da jednostrano izjavljuju da to više nije aktuelno pitanje, naveo je Gero.

On je rekao da je Francuska odmah najoštrije osudila neprihvatljiv napad na kosovsku policiju 24. septembra, u kojem je jedan policajac poginuo, a dvojica su ranjena, da je izrazila saučešće porodici narednika Afrima Bunjakua i pozvala da se odgovorni što pre privedu pravdi.

Ozbiljnost ovih događaja čini još potrebnijim hitnost da Srbija i Kosovo pokažu odgovornost za smanjenje tenzija i da se ponovno uključe dobroj veri u dijalog uz posredovanje EU, jer je to jedini mogući put ka normalizaciji odnosa, što im omogućava da napreduju ka Evropskoj uniji, kazao je Gero.

Upitan da li smatra da iza napada u Banjskoj stoji Srbija, kako to izjavljuju lideri na Kosovu na osnovu pronađenog naoružanja, Gero je naveo da "ne možemo a da ne postavimo pitanja s obzirom na broj i prirodu opreme koju je naoružana grupa ostavila" i dodao da su se čuli stavovi Aleksandra Vučića i izjave advokata Milana Radoičića i sada "nastojimo da tačno utvrdimo činjenice".

Naveo je i da heroizacija napadača ubijenih u Banjskoj samo povećava rizik od nesreća.

Pomno pratimo istrage koje su u toku, očekujemo da počinioci budu privedeni pravdi i da Srbija u potpunosti sarađuje, rekao je francuski diplomata.

Na pitanje da li Srbija treba da bude sankcionisana, Gero je naveo da može da podseti da Francuska "naglašava potrebu da se provere činjenice kroz nezavisne istrage, kako bi se, ako bude potrebno, izveli zaključci o merama koje se mogu preduzeti".

On je rekao i da su srpska "vojna pojačanja na granici opravdano izazvala zabrinutost" i da je neophodno održavati kanal komunikacije sa Kforom i izbegavati bilo kakva iznenađenja.

O tome kada se očekuje povlačenje sankcija EU prema Kosovu, Gero je naveo da su one privremene i reverzibilne i da su ih odobrile države članice nakon što su se sve saglasile, dodavši da su neke akcije koje su tražene od Kosova sprovedene, ali nisu sve, prenosi Kosovo onlajn. (kraj) is/mk

Share: