Srbija dužna neke odgovore

15:16 10. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas, na konferenciji za novinare sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, da je Srbija dužna neke odgovore o napadu u selu Banjska, ističući da su sankcije Kosovu "slika nekompetentnosti i gluposti" ekipe oko visokog predstavnika Evropske unije Đosepa Borelja.

Naši su stavovi jasni, Srbija mora dati odgovore na neke stvari koje su očite i ne mogu promaći pažnji ni malog deteta. Neko mora dati odgovore, ne upirem prstom ni u koga, ali neko iza toga stoji, rekao je Milanović.

Ako ne bude nikakvih posledica, to znači da čekamo sledeći takav događaj, veće skale i magnitude, a to ne smemo dopustiti, poručio je Milanović, prenose hrvatski mediji.

Milanović je istakao da je gledao i konferenciju za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posle događaja na Kosovu 24. septembra, dodajući da je ona imala "dramasku obradu klasične grčke tragedije".

Neke je stvari rekao, neke nije. Dužan je odgovore na te stvari, rekao je Milanović, koji je napravio paralelu sa Prvim svetskim ratom kada je Srbija uzdrmala svet kad je u Sarajevu ubijen austrijski prestolonaslednik.

Mi smo u 2023. godini, imate grupu od stotinu muškaraca koja je došla opremljena. Uniforme mogu kupiti, skrojiti. Ali, oružje, obuka, snimci. Sve je to u dokaznom fondu kojima raspolaže Kosovo. Šta sad, upitao je Milanović.

Pasuljanske livade, to nije IKEA, nije lunapark, da bi se tamo pripremao moraš imati amen in primatur vrhovnog poglavara. Navire niz pitanja, to su odgovori koje Srbija mora dati. Sankcije? Ja sam protivnik sankcija. I Kosovo je pod nekim sankcijama, rekao je predsednik Hrvatske.

Sankcije Kosovu je doneo Borelj, koji uskoro odlazi, valjda, u penziju. On i njegova ekipica. Sankcije Kosovu su slika nekompetentnosti i gluposti koje ta ekipica radi u regionu, istakao je Milanović.

Osmani je istakla da je malo zemalja u Evropi koje bolje od Hrvatske razumeju izazov sa kojim se suočava Kosovo.

Sama Hrvatska se početkom 90-ih suočila sa sličnom matricom, tada iz režima Slobodana Miloševića, podsetila je ona.

Posle čina agresije 24. septembra, fokus treba da bude na privođenju pravdi svih počinilaca na Kosovu, dobijanju jakih bezbednosnih garancija, posebno radi zaštite granice između Kosova i Srbije, kao i obuzdavanja Srbije, odnosno uvođenja sankcija kao preventivnih mera za druge napade u budućnosti, poručila je Osmani.

Ako se to ne dogodi, Srbija će se osećati moćnije, hrabrije da nastavi sa drugim delima i napadima u onome što je, prema svim dokazima koje smo do sada prikupili, bila aneksija severa Kosova, predočila je ona.

Kosovo ostaje nepokolebljivo u svojoj viziji, svojim naporima za dobrosusedske odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana, rekla je Osmani. (kraj) vbr/ivt/mk

Share: