Dijalog nema smisla

12:08 14. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber izjavio je FoNetu da se dijalog Beograda i Prištine ne može vratiti na dinamiku kao pre sukoba u Banjskoj 24. septembra i da situacija na terenu, koja je gora nego pre godinu dana, pokazuje da specijalni izaslanik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak nije u stanju da spasi taj proces.

Mislim da se ne može ići kao pre Banjske, jer iako evropski zvaničnici pozivaju strane da se vrate dijalogu, ne vidim da taj proces ima budućnost, rekao je Biber, koji je učestvovao na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji.

Ako dijalog vodi u pogoršanje, a ne poboljšanje odnosa, pitanje je da li ima smisla. Čini se da nema i evropski zvaničnici pokušavaju da smanje tenzije, da sačekaju sledeće godine izbore za Evropski parlament i novi saziv Evropske komisije koja će imati zadatak da osmisli novi proces, a verovatno i novi tim, ukazao je Biber.

Ne verujem da je Lajčak u stanju da spasava taj proces, rekao je Biber, dodajući da je cilj da se održi status kvo i da se do izbora ne ponove situacije kao Banjska.

Biber ukazuje da je potrebno obavezivanje Beograda i Prištine kroz potpisivanje dokumenta da u određenim vremenskim okvirima urade ono što su obećale u dijalogu, a ne da "prebacuju loptu" i otvaraju prostor za nove nesporazume i eskalaciju.

Prema njegovim rečima, svaka vlada treba da obeća i da će promeniti unutrašnju komunikaciju.

Ako imamo srpsku vladu koja napravi heroje od onih koji su napali kosovsku policiju, to nije normalizacija odnosa. Normalizacija znači da nema govora mržnje, stalnih tenzija i jaza između međunarodne i unutrašnje komunikacije, predočio je Biber.

Uveren sam, dodao je, da će EU tražiti od obe vlade da "komuniciraju dijalog prema građanima".

Biber dodaje i da je kosovski premijer Albin Kurti propustio šansu da pruži ruku Srbima na Kosovu, pre svega onima na severu i nije ih shvatio ozbiljno kao političkog aktera.

Srpska lista nije politička organizacija koja deluje nezavisno od Beograda, što nije lako za Kurtija, ali svejedno, propustio je priliku da otvori komunikaciju sa Srbima na severu, što je otvorilo vrata za eskalaciju, precizirao je on.

Biber je naglasio da su obe strane krive za tu eskalaciju i nedostatak komunikacije i utisak je da Srbi sa Kosova nisu dovoljno uključeni u proces, njihov glas se slabo čuje, a brige koje imaju ne uzimaju se u obzir ni u Srbiji, niti na Kosovu.

Kad je reč o zahtevima da se Srbija usaglasi sa sankcijama Rusiji, Biber je rekao da ne vidi pritisak iz EU da Beograd uvede sankcije Moskvi.

Oni su se pomirili sa činjenicom da Srbija to neće uraditi, a dobili su nešto drugo - Beograd šalje oružje i municiju Ukrajini. To odgovara svima i ne očekujem veći pritisak, osim ako se nešto ne dogodi i promeni u dinamici Rusije i Ukrajine, naveo je Biber. (kraj) vbr/ivt/mk

Share: