Snažna poruka o proširenju

12:05 16. 10. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

TIRANA - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je samit Berlinskog procesa u Tirani poseban samit, desti po redu, a prvi u zemji Zapadnog Balkana i da šalje snažnu poruku da je Evropska unija posvećena proširenju.

Ona je novinarima pri dolasku na samit rekla da će velika tema biti ekonomija Zapadnog Balkana, koja može da bude bolja.

Fon der Lajen je rekla da će predstaviti plan rasta i mogućnost otvaranja zajedničkog tržišta EU za kompanije sa Zapadnog Balkana.

"Za to su nam potrebne reforme. To je usmereno na one koji žele da se kreću napred", rekla je Fon der Lajen.

Premijer Holandije Mark Rute je pri dolasku na samit, na pitanje o tenzijama na severu Kosova, rekao da se one moraju smanjiti i da je u Granadi na samitu Evropske političke zajednice razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i da se nada da će danas razgovarati sa premijerima Srbije i Kosova i da će se tenzije smanjiti.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je da očekuje diskusiju o energetskoj nezavisnosti regiona i finansijskim sredstvima da se to učini, kao i da će postići sporazume o priznavanju diploma farmaceuta i medicinskih sestara. (kraj) vbr/and/dj

Share: