Sankcije nisu za građane

13:06 19. 10. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

STRAZBUR - Evroposlanik Klemen Grošelj izjavio je danas da eventualne sankcije nisu usmerene na građane Srbije, već na one koji su umešani u sukob u Banjskoj.

boxPluginImgOn je televiziji N1rekao da je suština rezolucije da se pozovu obe strane da se vrate deeskalaciji i pregovorima.

Grošelj je dodao da sve veće grupe stoje iza teksta rezolucije i da je to poruka pre svega srpskim, ali i kosovskim vlastima.

"Poruka je jasna – mi ne sanksiconišemo građane, nisu sankcije protiv Srbije. Prvo treba da se obavi istraga, da Srbija u njoj učestvuje punim opsegom, i oni koji su počinioci, inicijatori, organizatori biće sankcionisani, ali tek kad se utvrde sve činjenice", istakao je Grošelj.

Evroposlanik je izrazio očekivanje da će srpske vlasti u potpunosti sarađivati u međunarodnoj istrazi o oružanom sukobu u Banjskoj i da će od rezultata te istrage zavisiti naredni korak evropskih institucija.

On je dodao da se rezolucijom kosovske vlasti jasno pozivaju da formiraju Zajednicu sprskih opština.

"Tako da mislim da ova rezolucija šalje dosta jasan signal da je vreme da se ovo pitanje polako zatvori i da se okrenemo budućnost, a budućnost je Srbija što pre u EU", naglasio je Grošelj. (kraj) is/and/dj

Share: