Pretnja zamrzavanjem sredstava

13:34 19. 10. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

STRAZBUR - Evroposlanici pozvali su danas u Rezoluciji koju je usvojio Evropski parlament (EP) da ako se pokaže umešanost države Srbije u napad na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj Evropska komisija treba da zamrzne sredstva koja Srbija dobija kroz Instrumenta za pretpristupnu pomoć III, saopštio je EP.

Evropski savet se poziva da, u slučaju da se umešanost Srbije dokaže, usvoji restriktivne mere protiv destabilizujućih aktera na severu Kosova i vođa organizovanih kriminalnih grupa, poput zamrzavanja imovine ili zabrane putovanja.

Parlament je pozvao Srbiju i Kosovo da se uzdrže od svih formi nasilja i provokativnih akata, da zaustave sve akcije koje bi mogle dodatno da eskaliraju tenzije i da aktivno rade na mirnom rešavanju sporova kroz dijalog uz posredovanje EU.

U usvojenom tekstu se najoštrije osuđuje "kukavički teroristički napad na kosovske policajce od strane dobro organizovanih srpskih paravojnih jedinica" u Banjskoj 24. septembra ove godine i pozivju se obe strane na deeskalaciju situacija na severu Kosova.

Ističe se da evroposlanici pažljivo prate istragu kosovskih vlasti i pozivaju Srbiju da u njoj potpuno saađuje i da privede pravdi odgovorne za napad koji su trenutno u Srbiji, uključujući i to da olakšaju njihovo izručenje Kosovu.

"Agresivno militarno pošanje, uz radikalizaciju političkih poruka u Srbiji i jake indikacije da je srpska država umešana u nedavno političko nasilje na severu Kosova, pokazuje da Vlada Srbije vodi veoma opasnu politiku u odnosu na Kosovo i njegove zapadne partnere", navodi se u rezoluciji.

Evroposlanici su izrazili zabrinutost zbog dokaza koji povezuju nasilne kriminalne grupe na severu Kosova sa državom Srbije.

Ističe se da bi Evropska komisija trebalo da radi kao iskreni posrednik u procesu normalizacije i da izbegava popuštanje Srbiji.

Evroposlanici zahtevaju od Evropskog saveta da ukine negativne mere prema Kosovu i da nastavi komunikaciju na visokom nivou sa predsednicom i Vladom Kosova.

U Rezoluciji se poziva Komisija da do kraja ove godine izradi i predstavi transparentnu i ambicioznu mapu za put Kosova ka integraciji. (kraj) is/and/dj

Share: