O temama sastanka

10:05 23. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

LUKSEMBURG - Ministarka inostranih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je danas, uoči sastanka ministara inostranih poslova EU u Luksemburgu, da njena zemlja oštro osuđuje svaki oblik terora, uzimanja talaca, izuzetno zabrinuta zbog humanitarne krize u Palestini.

Fajon je poručila da je potreban hitan prekid vatre, kako bi se uspostavili humanitarni koridori, kao i angažovanje da se konflikt ne bi "prelio" na region.

Govoreći o Ukrajini, Fajon je rekla da će se razgovarati o nastavku podrške za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje, kao i uspostavljanju mira što je pre moguće.

Kako je ranije preneo RTS, šefovi diplomatija EU na sastanku u Luksembugu raspravljaće o situaciji na Kosovu i Metohiji posle sukoba u Banjskoj i najnovije posete diplomatskih izaslanika EU i SAD Beogradu i Prištini.

Glavna poruka debate šefova diplomatija biće da u sadašnjoj situaciji evropska perspektiva za Beograd i Prištinu nije moguća, izjavio je visoki zvaničnik EU uoči sastanka u Luksemburgu.

On je dodao da će visoki predstavnik EU Đosep Borelj i izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak izvestiti ministre o razgovorima obavljenim tokom vikenda. (kraj) zvs/ivt/dj

Share: