Sprovesti dogovorene sporazume

18:04 26. 10. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BRISEL - Italija, Francuska i Nemačka zatražile su od premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se sprovedu ranije dogovoreni sporazumi, izjavila je danas premijerka Italije Đorđa Meloni, prenosi Kosovo onlajn.

Meloni je u izjavi novinarima u Briselu istakla da očekuje da vidi kako će se stvari odvijati danas u toku dana i istakla da se nada da će biti pomaka.

"Malopre smo imali sastanak o još jednom, da kažemo kritičnom scenariju, a to je između Srbije i Kosova. Pokušavamo zajedno sa Nemačkom, Francuskom i Evropskom unijom da pronađemo rešenje. Želimo napredak i zamolili smo oba lidera da preduzmu korake u vezi sa implementacijom ranijih dogovora koji smo zajedno sastavili proteklih godina i proteklih meseci", rekla je Meloni.

Predsednik Francuske Emanuel Makron, premijer Nemačke Olaf Šolc, premijerka Italije, visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đusep Borelj i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak održali su danas odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem u cilju deeskalacije situacije i napretka u primeni dosadašnjih sporazuma. (kraj) is/bdb

Share: