Srbija mora da prizna Kosovo

18:05 30. 10. 2023. FoNet | Desk

PRIŠTINA - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas Kosovo da pokrene proceduru za formiranje Zajednice srpskih opština i navela da Srbija mora de fakto da prizna Kosovo, dodavši da će o tome u utorak razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Razgovaraću sa predsednikom Srbije kako to treba da se materijalizuje i šta treba da se uradi bez znaka pitanja", izjavila je Fon der Lajen, na konferenciji za medije u Prištini.

Ona je dodala da Kosovo treba da olakša postupak za prihvatanje Zajednice srpskih opština.

"Postoje određena polja gde treba da se angažuju i da sarađuju obe strane, a mi pozivamo Kosovo da olakša postupak za prihvatanje ZSO, koje ostaje kao nacrt, dok Srbija mora da prihvati de fakto priznanje. Dijalog EU je fokusaran na razgovore, to je način da napredujemo", rekla je Fon der Lajen, prenosi Kosovo onlajn.

Ona je rekla da je sa kosovskom predsednicom i premijerom Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem razgovarala o tome šta je potrebno uraditi da bi se povukle mere koje je Evropska unija uvela protiv Kosova.

Fon der Lajen je istakla da i Srbija i Kosovo treba da rade na deeskalaciji situacije i istakla da su normalizacija i mir preduslov za ulazak u Evropsku uniju.

Ona je osudila napad u Banjskoj i istakla da su takvi napadi neprihvatlji i u suprotnosti sa vrednostima EU, uz poruku da izvršioci treba da budu izvedeni pred lice pravde.

Osmani je poručila posle sastanka sa Fon der Lajen da je Kosovo posvećeno deeskalaciji i zatražila ukidanje mera koje je EU uvela Kosovu.

Ona je rekla da se terorističkoj grupi umešanoj u napad 24. septembra mora suditi na Kosovu i pozvala Srbiju da izruči "pojedince i zvaničnike koji su učestvovali u planiranju, finansiranju i organizaciji tog terorističkog akta".

Osmani je dodala da je pročitala nacrt statuta ZSO koji je donela Kvinta i dodala da će ocenu dati pismeno kada budu imali potpise na tom dokumentu. (kraj) is/and/mk

Share: