Nema napretka Srbije

12:38 08. 11. 2023. FoNet | Katarina Tomović

BRISEL - U godišnjem izveštaju Evropske komisije u delu koji se odnosi na poglavlje 31, navodi se da Srbija nije napredovala tokom perioda koji izveštaj obrađuje, jer su obrasci usklađenosti Srbije ostali nepromenjeni, a da su pojedine akcije i izjave Srbije bile su u suprotnosti sa stavovima EU o spoljnoj politici.

Srbija je umereno pripremljena u oblasti zajedničke spoljne, bezbednosne i odbrambene politike, ocenjeno je iz izveštaju.

Iako se Srbija nakon početka rata Rusije protiv Ukrajine, pridružila nekim pozicijama EU u međunarodnim forumima, u izveštaju se navodi da je nastavila da se ne slaže ni sa kakvim restriktivnim merama protiv Rusije.

Srbija bi u narednoj godini trebalo da poboljša svoje usklađivanje sa zajedničkim spoljnim i bezbednosnim pitanjima EU, nastavi sa intenziviranjem delovanja na sprečavanju bilo kakvog pokušaja korišćenja teritorije Srbije za zaobilaženje restriktivnih mera EU, kao i da uloži napore da se zatvori prostor za strano mešanje i manipulaciju informacijama. (kraj) mjj/kt/mk

Share: