Ograničena ocena Brisela

21:36 08. 11. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Srbija je dobila ograničenu ocenu iz Brisela i u svakoj oblasti u kojoj je zabeležen napredak imamo nekoliko puta više primedbi koje su vrlo ozbiljne i ponavljaju iz godine u godinu, izjavila je večeras koordinatorka nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (EU) Bojana Selaković, povodom Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2023. godinu.

Ona je za TV Insajder rekla da se u Izveštaju navode određeni pomaci u harmonizaciji sa propisima EU, pre svega u oblasti reforme pravosuđa i medijskih sloboda, ali da u svakoj od tih oblasti gde je zabeležen napredak ima nekoliko puta više primedbi koje ne mogu da daju ukupan pozitivan utisak o tim oblastima.

Selaković je navela da je Izveštajem Srbiji poručeno da se prepoznaje volja u ograničenoj meri, ali i da je mnogo toga što treba da se uradi da bi taj utisak možda bio malo drugačiji.

Ako Srbija hoće da otvara teme koje se tiču konkurentnosti, mi tu nemamo šta da tražimo ukoliko borba protiv korupcije, monopola i kriminala ne bude zaista na zadovoljavajućem nivou, kazala je Selaković, govoreći o potencijalnom otvaranju novih klastera.

Ona je ocenila da događaji u Banjskoj nisu u velikoj meri uticali na Izveštaj, a navela je da Izveštaj perpoznaje i sporne elemente novih medijskih zakona.

Osim isticanja jačanja uloge Regulatornog tela za elektronske medije i novih momenata koji se odnose na sufinansiranje medijskih sadržaja, sve ostalo je zaista vrlo kritično, ocenila je Selaković.

Navela je da se pominje i situacija oko debate po pitanju vraćanja države u vlasništvo medija i da je tu stavljen čitav niz primedbi. (kraj) is/bdb/bdr

Share: