Dodatni podsticaj

16:00 09. 11. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Nadam se da će Godišnji Izveštaj Evropske komisije poslužiti kao dodatni podsticaj svim akterima, Vladi Srbije, nevladinom sektoru, poslovnoj zajednici i drugima da se dodatno angažuju u procesu proširenja Evropske unije, izjavio je danas šef Delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre.

On je prilikom uručenja Izveštaja Nacionalnom konventu o EU rekao da je taj dokument deo većeg paketa proširenja, u koji je uključen i Plan rasta, kakav je usvojila Evropska komisija.

To je istorijski dokument, kojim su otvoreni pregovori o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom i konstatovano da Bosna i Hercegovina može da otvori proces pregovavaranja, ako ispuni određene uslove, rekao je Žiofre.

On je naveo da se geopolitička situacija drastično promenila zbog ruske agresije na Ukrajinu, što je dovelo do urgentne potrebe da se proces reformi u zemljama kandidatima za članstvo u EU ubrza i da se ulože dodatni napori za proširenje.

Koordinator Nacionalnog konventa o EU Bojana Selaković rekla je da taj konvent prepoznat kao važan akter u procesu evrointegracija i da reflektuje ulogu civilnog društva u tom procesu.

Bojana Selaković je ocenila da je Izveštaj pokazao da civilno društvo radi važnu stvar, jer su preporuke civilnog društva ne samo u potpunosti na liniji sa nalazima Izveštaja, već je u nekim segmentima izveštavanje Konventa daleko kritičnije i detaljnije.

Opšti utisak Izveštaja ne menja ocenu ukupne pripremljenosti Srbije za članstvo u EU. Konvent žali što se takva ocena ponavlja iz godine u godinu, poručila je Bojana Selaković.

Prema njenim rečima, svaka godina u kojoj Srbija dobija takav izveštaj je izgubljena za proces evrointergracija. (kraj) drp/bdb/bdr

Share: