Priznanje i de fakto i de jure

15:02 11. 11. 2023. FoNet | Velimir Ilić

PARIZ/PRIŠTINA - Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u Parizu, u okviru Mirovnog foruma, kako Srbija treba da prizna Kosovo i de fakto i de jure, navodeći da Srbija priznaje Bosnu i Hercegovinu de jure, ali ne i de fakto, jer ima posebne odnose sa Republikom Srpskom, objavio je danas prištinski portal Reporteri.net.

"Srbija nas de fakto priznaje u mnogim aspektima, ali ne i de jure. Potrebno nam je de jure i de facto priznanje, a ujedno i neka vrsta simetrije u manjinskim pravima. Znam da prava manjina ne mogu biti identična, ali i ova ogromna neravnoteža između zemalja regiona izaziva tenzije koje mogu biti privlačne za neke centre za destabilizaciju“, naveo je Kurti.

On je rekao da je razmena teritorija "propala kao projekat, ali da nije umrla kao ideja", i dodao da je ljudima koji su, prema njegovim rečima, sanjali o podeli Kosova, razmeni teritorija ili promeni granica, teško da napuste tu ideju.

Projekat razmene teritorija je, prema Kurtijevim rečima, imao pandan na Kosovu kod jednog od njegovih prethodnika, jer je "u to vreme na njega gledano kao na brzo prilagođavanje između autoritarnih lidera" koji govore o narodu kao o svojoj porodici i o teritorijama država kao da je to privatna stvar.

"Moram da priznam da, uprkos neuspehu projekta, ideja i dalje postoji, ali bez velike mogućnosti da ona stupi na snagu“, citirao je Kurtija prištinski portal Reporteri.net. (kraj) vip/mk

Share: