Spremni za otvaranje Klastera 3

21:54 20. 11. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Srbija je u procesu evrointegracija kontinuirano radila na otvaranju Klastera 3, koji je u potpunosti spreman, a od Evropske unije očekuje pozitivan signal za njegovo otvaranje, rekla je danas šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom i ambasadorima država članica EU o daljim koracima u procesu evropskih integracija.

Brnabić u razgovoru ocenila da je osnovni cilj u prethodnom periodu bio da se napravi napredak u svim oblastima, pre svega kada je u pitanju vladavina prava, podsetivši na to da je i Evropska komisija u najnovijem Izveštaju prepoznala jasan napredak Srbije u brojnim ključnim oblastima, kao i da ni u jednoj oblasti nije zabeleženo nazadovanje u reformama, saopštila je Vlada Srbije.

U pogledu pravosuđa, premijerka je ocenila da su reforme uspešno sprovedene u cilju ostvarivanja veće nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti našeg pravosudnog sistema, a u konsultaciji sa Venecijanskom
komisijom Saveta Evrope.

Ona je ambasadorima država članica EU rekla da je u toku izrada Strategije za borbu protiv korupcije, koja će saržati sve GREKO preporuke, a taj tekst je trenutno u procesu konsultacija sa Evropskom komisijom.

Ona je obavestila ambasadore država članica Evropske unije da su usvojeni Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima, ističući da će to "garantovati slobodu medija i javnog informisanja i osigurati bezbednost i pluralizam medijske scene u Srbiji, a u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zemalja Evropske unije i dokumentima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope".

Šef Delegacije EU je, prema saopštenju Vlade, istakao je da Godišnji izveštaj o Srbiji daje "tačnu i pravednu sliku o preduzetim koracima u reformskim procesima u Republici Srbiji tokom prethodne godine".

On je naglasio da proširenje zauzima centralno mesto u politici Evropske unije i dodao da je to prilika
koju Srbija mora da iskoristi i ubrza tempo reformi.

Predsednica Vlade zaključila je da će Srbija nastaviti rad na sveobuhvatnim reformama u najboljem interesu društva i građana Srbije.

Ona je izrazila "posebno zadovoljstvo činjenicom da je, kada su u pitanju ekonomski parametri, u Izveštaju sada po prvi put konstatovano da je Srbija na dobrom nivou pripremljenosti za članstvo", navodi se u saopštenju. (kraj) vip/mk

Share: