Hrvatska je obaveštena

20:29 23. 11. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je hrvatski diplomata Hrvoje Šnajder proglašen za nepoželjnu osobu zbog grubog kršenja Bečke konvencije, dodajući da njegov posao nije bio da se bavi obaveštajnim radom, već diplomatskom službom.

To su dokumentovanja saznanja i činjenice sa kojima je Hrvatska upoznata pre izvesnog vremena i trebalo je da oni sami preduzme mere, a pošto su to odbili da urade, mi smo ga proglasili personom non grata, rekao je Dačić, komentarišući tvrdnju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Srbija nije dala objašnjenje za odluku o proterivanju Šnajdera.

Na vreme su informisani i pokazani su im dokazi, ponovio je Dačić koji dodaje da u slučaju uručenja note nema detaljnijeg obrazloženja.

Kada je reč o reciprocitetu sa njihove strane, naveo je šef srpske diplomatije, to može tako da izgleda ali nije to u pitanju.

Da li je on prekršio Bečku konvenciju? Otišao je na službu u Zagreb u septembru, pa i da je hteo nešto, ne verujem da je imao vremena, a radi se osobi koja radi na konzularnim pitanjima, dodao je Dačić.

Pitali ste me i za Sloveniju, rekao je on, aludirajući da pisanje medija da Ljubljana nije dala agreman Zoranu Đorđeviću za ambasadorsku poziciju.

O tome se ne diskutuje u novinama ili kroz pisanje medija, rekao je Dačić koji dodaje da nikakav odgovor nije stigao i da je nekorektno da se o tome piše u medijima.

Mi smo tražili agreman, odgovor nismo dobili, zaključio je Dačić. (kraj) is/ivt/mk

Share: