Unaprediti odnose sa UK

19:38 24. 11. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom o unapređenju bilateralnih političkih i ekonomskih odnosa i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i regionu.

Predsednica Vlade je izrazila posebnu zainteresovanost za unapređenje bilateralnih odnosa u više ključnih oblasti i iskazala zadovoljstvo nedavno potpisanom Deklaracijom o unapređenju saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, navodi se u saopštenju Vlade.

Brnabić je izrazila veliku zabrinutost trenutnom situacijom na Kosovu i Metohiji, naročito činjenicom da Priština onemogućava sprovođenje predstojećih parlamengtarnih izbora na prostoru Autonomne pokrajine KiM, istakla da je Beograd pokazao jasnu opredeljost za dijalog i postizanje stabilnosti i poručila da će Srbija čvrsto nastaviti da insistira na implementaciji onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom.

Ukazujući na različite inicijative u kojima Srbija učestvuje, Brnabić je istakla posvećenost regionalnoj saradnji, koja je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta i doprinosi ekonomskom prosperitetu i razvoju čitavog regiona.

Pič je naglasio da postoji opredeljenost Ujedinjenog Kraljevstva za nastavak jačanja saradnje dve zemlje, pre svega u oblasti ekonomije, zaštite životne sredine, energetike, kao i u okvirima zajedničke projektne saradnje.

Na sastanku je bilo reči i o otvaranju kreativne ambasade Srbije u Londonu, koja predstavlja svojevrstan doprinos promociji kreativnih industrija i inovativnosti Srbije i njenih građana u Velikoj Britaniji. (kraj) is/mk

Share: