Trajnije povećanje trupa Kfor

14:46 27. 11. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas da će situacija na Zapadnom Balkanu biti važna tema sastanka ministara inostranih poslova država članica Alijanse, ponavljajući svoj poziv Beogradu i Prištini da se vrate dijalogu uz posredovanje Evropske unije (EU).

Videli smo ozbiljno nasilje na severu Kosova, podele i secesionističku retoriku u Bosni i Hercegovini, kao i zlonamerne pokušaje iz Rusije da se seje neslaganje, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

On je najavio da će ministri, zajedno sa visokim predstavnikom EU Đosepom Boreljom, razgovarati o načinima za unapređenje stabilnosti u regionu.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Stoltenberg je podsetio da je NATO već angažovao dodatnih 1.000 vojnika za Kfor, a razmatra se i trajnije povećanje mirovnog kontingenta.

Beograd i Priština moraju ponovo da se uključe u dijalog uz posredovanje EU. Stabilnost zavisi od toga da sve strane izaberu dijalog i diplomatiju umesto sukoba i haosa, zaključio je Stoltenberg.

Stoltenberg je pozvao da poruženje primirja između Hamasa i Izraela, pozdravljajući što je dosadašnji prekid vatre rezultirao puštanjem talaca i dostavom humanitarne pomoći.

Pozovan na proužetak primirja i oslobađanje novih talaca. Patnja koju smo videli zahteva dugorošno političko rešenje, rekao je on. (kraj) vip/ivt/dj

Share: