Varhelji: Pregovori u martu?

19:53 05. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji izrazio je danas nadu da će Savet Evropske unije (EU) moći u martu da odobri otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom (BIH) o pridruživanju.

Varhelji je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućom Saveta ministara Borjanom Krišto posle drugog političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama BiH u Briselu, rekao da je potreban dodatni napredak na polju reformi i ključnih obaveza, prenosi RTRS.

Evropska komisija tada će biti spremna da preporuči Savetu EU da otvori pregovore, rekao je Varhelji.

Na političkom forumu učestvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, kao i drugi predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

Krišto je istakla da je sastanku političkog foruma na visokom nivou prethodio je i jedan neformalni sastanak političkih lidera.

Čuli smo optimistična rešenja, konkretne planove šta treba uraditi. Imamo dosta aktivnosti, zakona i odluka koje su u visokom nivou usaglašeni, postoji samo politička volja da ih usaglasimo, ocenila je Krišto.

Ministar inostranih poslova BiH i predsednik stranke Naroda i pravde Elmedin Konaković ocenio je da je sastanak bio konstruktivan i da reformski zakoni moraju biti usvojeni do marta.

Možemo reći da su još jednom svi zvanično u sedištu u Briselu potvrdili svoju evropsku orijentaciju. Ja sam govorio da ne vidim opciju koja može zameniti EU, u koju BiH izvozi 73 posto dobara, što pokazuje jasne smernice koji je to put koji treba ubrzati, ističe Konaković za Klix.ba. (kraj) mjj/ivt/mk

Share: