Spomen-ploča za porodicu Zec

08:22 08. 12. 2023. FoNet | Vera Barišić

ZAGREB - U Zagrebu je povodom 32. godišnjice ubistva porodice Zec na Sljemenu otkrivena spomen-ploča i održana komemoracija, a gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević poručio je da je to podsetnik i mračna uspomena kako se takav zločin više nikada ne bi ponovio.

Dvanaestogodišnju Aleksandru Zec i njene roditelje Mariju i Mihajla u decembru 1991. godine ubili su pripadnici specijalne jedinice MUP Hrvatske čiji je zapovednik bio Tomislav Merčep, a za taj zločin niko nije odgovarao.

Tomašević je u četvrtak uveče naglasio da je spomen-ploča podsetnik i "mračna uspomena" ovekovečena u kolektivnom pamćenju i istoriji Zagreba na strašan zločin, kako se više nikada ne bi ponovio, prenela je Hina.

"Tog 7. decembra 1991. godine Aleksandra Zec je imala 12 godina. Ja sam imao nepunih 10 godina i bili smo gotovo vršnjaci. Ubice koje su počinile taj strašni zločin, iako su ga priznali, nikada nisu za to odgovarali - i to je sramota", poručio je Tomašević.

On je istakao da je Zagreb otvoreni grad, grad razlika i različitosti, grad u kojem niko nije i nikada ne sme biti diskriminisan po ni kojoj osnovi.

Pedsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac rekao je da svi oni koji su godinama insistirali na tome, izražavaju svoju zahvalnost gradu Zagrebu koji je podržao podizanje ovog znamena.

"To je značajno za grad i za zemlju, kao pokazatelj kako se treba sećati, kako treba završavati s ratnim strahotama i kako treba graditi toleranciju i mir među ljudima”, poručio je Pupovac, istakavši da je mesto ubistva porodice Zec konačno dostojno obeleženo. (kraj) vbr/dj

Share: