Jasna namera EU

12:59 15. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ambasadorka Belgije u Beogradu Keti Bugenhout izjavila je danas kako postoji jasna predanost svih 27 država Evropske unije (EU) za proširenjem na zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajinu i Moldaviju, a proces napredovanja biće na osnovu zasluga svake pojedinačne zemlje i brzinom koju svaka od država izabere.

Bugenhout je novinarima, na skupu Centra za evropske politike o preuzimanju predsedavanja EU #Od Španije do Belgije", rekla da su tri prioriteta predsedavanja njene zemlje Savetom EU - jačanje saradnje, zaštita ljudi i zaštita građana EU.

Ona je istakla da je zadovoljna odlukama EU, iako se još ne znaju tačno zaključci Saveta EU, o proširenju u narednim godinama, među kojima su Srbija i druge zemlje na Zapadnom Balkanu, a od četvrtka i na Ukrajin u i Moldaviju, dok evropsku perspektivu ima i Gruzija.

Prema rečima Bugenhout, bez obzira što su izbori, vlada Srbije radi i ima iskusnu ministarku evropskih integracija, pa je moguće nastaviti rad u procesu evropskih integracija.

Perspektiva za otvaranje novog klastera je tu, ali njegovo otvaranje zavisi od napretka koji će biti ostvaren, dodala je ona. (kraj) vip/ivt/dj

Share: