Borelj i Varhelji o izborima

14:56 19. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izrazili su danas očekivanje da će nadležni državni organi Srbije na transparentan način reagovati na kredibilne prijave o nepravilnostima na izborima, što uključuje i navode o nepravilnostima na izborima u Beogradu.

U Srbiji su u nedelju održani vanredni parlamentarni izbori, navodi se u zajedničkom saopštenju, u kojem se konstatuje da se uzimaju k znanju preliminarni nalazi i zaključci međunarodnih posmatrača iz Kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima.

Borelj i Varhelji su poručili da, u svetlu tih preliminarnih nalaza i zaključaka, sa zabrinutošću zaključuju da izborni proces zahteva opipljivo unapređenje i dalju reformu, jer je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja EU.

Unija očekuje konačni izveštaj misije ODIHR i preporuke za buduće izbore, koje bi trebalo sprovesti što je pre moguće i mnogo pre narednih izbora, navode Borelj i Varhelji.

Oni su pozvali srpsko političko rukovodstvo da obezbedi konstruktivan i inkluzivan dijalog širom političkog spektra. (kraj) drp/ivt

Share: