Ponoviti izbore u Beogradu

10:11 26. 12. 2023. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Evroposlanik Andreas Šider rekao je da bi Srbija trebalo da prihvati međunarodnu pomoć u prevazilaženju aktuelne krize i da je najbolje za sve da se izbori u Beogradu ponove.

On je u intervjuu portalu Nova.rs kazao da je neophodna snažnija reakcija Evropske unije (EU) posle svega što je viđeno, naročito. kako je dodao, kad je postalo jasno da ruske službe imaju snažan uticaj na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nakon što je Šider u svojstvu međunarodnog posmatrača izbore u Srbiji ocenio kao prepune nepravilnosti, napominjući da slične stvari nigde prethodno nije video, Vučić ga je spomenuo na konferenciji za medije rekavši da su mu "najzanimljiviji" posmatrači iz Austrije koji su nakon što su bili na biračkim mestima rekli da nikakve nepravilnosti nisu videli, ali da su videli mnogo toga na društvenim mrežama.

"Oni su pokrali predsednika svoje partije u Austriji, a došli su ovde da nama ovde sole pamet", rekao je tada Vučić.

Kad je reč o protestima, Šider je kazao da je video šta se dešavalo na ulicama Beograda, te da je bio impresionarian brojem ljudi koji se okupio.

"Moram da kažem da mi je veoma žao što se protest brutalno završio uz korišćenje suzavca i ostalih stvari. Zagovornik sam mirnih demonstracija i sa žaljenjem moram da konstatujem da se ovaj protest nije završio na taj način", rekao je Šider.

Ocenio je da taj događaj pokazuje da postoje na hiljade građana Srbije koji su spremni da ustanu i da se bore za svoja prava.

Šider je rekao da bi posle svega morala da usledi snažna reakcija predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. (kraj) mjj/kt/dj

Share: