Kosovo je propustilo priliku

22:40 26. 12. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

PRIŠTINA - Evropska unija je saopštila da je nacrt statuta Zajednice srpskih opština, koji su njeni predstavnici predstavili 21. oktobra, najbolji mogući, i poručila da je Kosovo imalo priliku da ga samostalno napiše u proteklih 10 godina, prenosi Koha.

Odgovarajući na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da može da napiše moderan evropski nacrt statuta, EU je saopštila da je Kosovo imalo priliku da to uradi.

"Kosovo je imalo priliku u proteklih 10 godina da podnese predlog za formiranje Zajednice. U ovoj poodmakloj fazi procesa, u kojoj se očekuje da uskoro počne uspostavljanje Zajednice, Kosovo je pozvano da iznese svoje komentare i sugestije na nacrt“, saopštila je EU za Kohu.

Evropska unija je navela da je nacrt statuta, koji je već predstavljen Kurtiju, "moderan evropski način rešavanja osetljivog pitanja zaštite manjina“.

„Kao što smo više puta rekli, evropski nacrt statuta, koji su Kurtiju 21. oktobra predstavili Lajčak i diplomatski savetnici francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanske premijerke, zajedno sa američkim izaslanikom Eskobarom, predstavlja moderan evropski način rešavanja osetljivog pitanja zaštite manjina. EU i njeni partneri smatraju da je to najbolji mogući način za rešavanje tog pitanja i očekujemo da obe strane nastave razgovore na osnovu ovog nacrta“, navodi se u odgovoru, prenosi Kosovo onlajn. (kraj) is/bdr

Share: