Zabrinutost zbog napada

18:17 28. 12. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Partija evropskih socijalista izrazila je duboku zabrinutost zbog stalnih medijskih napada i lažnih optužbi protiv vođe delegacije Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu Andreasa Šidera, koje srpske vlasti sprovode u poslednje vreme.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić optužuju Šidera da je subjektivno izveštavao o nepravilnostima tokom izbora u Srbiji 17. decembra, navodi se u saopštenju te grupacije, prenosi N1.

"Šider je bio u Srbiji kao deo posmatračke izborne misije Evropskog parlamenta i izvestio je o tvrdnjama o kršenju izbornog procesa sa kojima se susreo tokom misije. Optužujući Šidera za maliciozne izveštaje, srpske vlasti potkopavaju poverenje srpskog naroda u demokratiju i civilna prava koje štiti EU“, ukazali su iz PES.

Dodaje se da je tokom izborne posmatračke misije Evropskog parlamenta u Srbiji Šider otkrio kredibilne izveštaje o izbornim kršenjima i u ime grupe socijalista u Evropskom parlamentu pozvao je na nezavisnu istragu o svim prijavljenim neregularnostima.

U saopštenju se podseća da su izborne nepravilnosti dovele do nasilnih protesta, posebno u Beogradu.

„Partija evropskih socijalista poziva sve strane da tragaju za mirnim i demokratskim rešenjem u ovoj situaicji. Ova grupacija je uvek podržavala evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana i veruje da će jedino produbljivanje demokratskog procesa u regionu doneti boljitak Srbiji i njenim građanima“, stoji u saopštenju. (kraj) is/mk

Share: