Prvi korak Kosova ka EU

17:42 01. 01. 2024. FoNet | Velimir Ilić

PRIŠTINA - Šef Kancelarije Evropske unije u Prištini Tomaš Sunjog poručio je da je ponosan što će nosioci kosovskih pasoša od danas će moći da putuju u zonu šengena bez podnošenja zahteva za vizu za kratkotrajne boravke.

Vizna liberalizacija će približiti Kosovo Iniji, to je suštinski korak u procesu proširenja. To je proces u kom Kosovo postepeno ispunjava političke i ekonomske uslove za pridruživanje EU, naveo je Sunjog.

On je, kako navodi portal KoSSev, naglasio da evropski put Kosova i Srbije ide kroz dijalog uz podršku EU i kroz normalizaciju njihovih odnosa.

Zemlje članice EU očekuju da Kosovo i Srbija sprovedu Sporazum o putu ka normalizaciji i aneks za njegovu primenu bez odlaganja ili preduslova. To obuhvata i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom, naglasio je on.

Sporazum o putu ka normalizaciji bio očigledno pozitivan razvoj 2023. godine, godinu koju smo ostavili za sobom su takođe obeležile bezbednosne krize, posebno na severu Kosova, Sunjog, podsećajući na nasilne akte protiv građana, vojnika Kfora, organa za sprovođenje zakona i medija.

U septembru smo bili svedoci nasilnog napada na policiju Kosova od teško naoružanih pojedinaca. Posledice ovog napada i dalje se osećaju ne samo na severu Kosova, već i širom Kosova i širom regiona, podsetio je.

Unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi i da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake u tom pogledu. Stabilizacija bezbednosne situacije na terenu sada bi trebalo da bude prioritet. Ovo se nikada ne bi smelo ponoviti, rekao je Sunjog.

On je doda da se Kosovo suočava sa izazovima, ali što bolje bude pripremljeno za pridruživanje EU, to je spremnije da ih reši i spreči.

To je razlog zašto Kosovo treba da ubrza svoj put ka EU. Ima potencijal, talenat i posvećenost. Sa ovim, Kosovo ima šansu da se približi EU brže nego što se misli, zaključio je Sunjog. (kraj) vip/bdr

Share: