Godina za primenu Sporazuma

14:14 09. 01. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

BRISEL - Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da se očekuje da se ove godine primeni sporazum postignut u Briselu 2022. godine i aneks iz Ohrida postignut u martu prošle godine.

"Dve strane su se obavezale da će ispuniti Briselski sporazum, odnosno sporazume postignute u Briselu u februaru i u Ohridu u martu. Oni su se obavezali na to i mi to smatramo pravno obavezujućim", rekao je Stano na konferenciji za novinare.

Na pitanje o obeležavanju Dana Republike Srpske i izjave predsednika tog entiteta Milorada Dodika da će tražiti ocepljenje, Stano je rekao da suverenost, teritorijalni integritet i ustavni poredak moraju da budu očuvani i da bi sve akcije protiv ovih principa vodile ozbiljnim posledicama.

On je rekao da poziva sve političke aktere da suzdrže od provokativne retorike, posebno one u Republici Srpskoj koji dovode u pitanje suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstvo.

Kada je reč o legalnosti Dana Republike Srpske, Stano je rekao da je Ustavni sud dva puta donosio odluku da zakon o tom Danu nije u skladu sa Ustavom BiH.

On je rekao da očekuje da i Srbija bude posvećena evropskoj perspektivi BiH, kao suverene i jedinstvene zemlje, čiji suverenitet i teritorijalni integritet ne smeju da se dovode u pitanje. (kraj) mjj/and/dj

Ceo tekst dostupan je korisnicma FoNetovog servisa vesti.

Share: