Vučić nepouzdan partner

09:21 11. 01. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Za mnoge posvećene Evropljane i prijatelje Zapadnog Balkana, predsednik Aleksandar Vučić i njegov režim više nisu pouzdani partneri, jer u Evropskoj uniji nema mesta za Putinove sluge, rekao je za list Nova predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot.

Ne smemo biti ravnodušni ako fundamentalni principi demokratije i vladavine prava budu pod pritiskom u nekoj od naših partnerskih zemalja. Postoji čak i obaveza mešanja, poručuje Rot.

Rot ocenjuje da je Srbija tokom Vučićevog predsedničkog mandata sve više gubila status demokratije u njenom punom obimu, a izborne neregularnosti su još jednom potvrdile taj alarmantan trend.

Međunarodni posmatrači na ovim izborima izvestili su o kupovini glasova i korišćenju fantomskih birača u korist vladajuće SNS. Ovo su metode iz alata autokratskog vladara, a ne predsednika koji je posvećen demokratiji i vladavini prava i želi da svoju zemlju vodi u EU, ukazuje nemački poslanik.

Rot dodaje da Vučić ne ugrožava samo unutrašnji mir u Srbiji, već konstantne izaziva probleme u regionu, aludirajući na raspoređivanje trupa na granici sa Kosovom.

On, međutim, dodaje da se ne mogu birati sagovornici u Beogradu, ali su ozbiljne optužbe bacile "veoma mračnu senku na naše odnose".

Moja očekivanja su da će nadležni organi i sudovi razjasniti sve u vezi ovih optužbi i ako bude potrebno, otvoriti put za ponavljanje izbora, zaključio je Rot. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: