EU posvećena Zapadnom Balkanu

11:36 22. 01. 2024. FoNet | Bojan Bednar

SKOPLJE - Plan rasta za Zapadni Balkan je simbol koji dokazuje da je Evropska unija (EU) posvećna reformama u regionu i usklađivanju ekonomija zapadnobalkanskih zemalja sa visokim standardima EU, izjavio je danas premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

On je na otvaranju susreta "Zapadni Balkan i EU" u Skoplju da Plan rasta za Zapadni Balkan otvara vrata za tržište EU i slobodan protok kapitala, ljudi i robe.

Generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Kopman istakao je da bi Plan rasta trebalo da promeni stanje u regionu i ubrza proces priključenja regiona EU.

Dodao je da će EU pomoći zemljama regiona da se integrišu međusobno dok se integrišu u zajedničko tržište.

Kopman je istakao da zemlje Zapadnog Balkana ne bi trebalo da blokiraju svoje susede u tom procesu, jer će onima koji to budu činili biti blokiran pristup zajedničkom tržištu.

Pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen rekao je da je Plan rasta drugačiji od svega što se do sada pojavilo jer će građani svake zemlje regiona osetiti benefite ukoliko njihove države budu ostvarivale zacrtane programe.

Istakao je da SAD snažno podržavaju Plan rasta i da su vrlo posvećene tome da zemlje Zapadnog Balkana postanu deo zajedničkog evropskog tržišta.

Kao primer O'Brajen je naveo da učešćem neke države u SEPA svaki građanin te države može da sačuva i do pet odsto novca prilikom svake novčane transkacije van regiona, što je značajan napredak.

On je istakao da je važno što svaka samostalno radi na svom napredovanju, i da niko neće biti zaustavljen u napretku zbog nekih bilateralnih nesuglasica.

Ukoliko neka zemlja ne želi da napreduje već samo da posmatra proces, na građanima te zemlje da odluče da li imaju prave političke lidere, rekao je O'Brajen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da su za Srbiju od SEPA značajnije zelene trase za kamione na granicama država regiona jer će stvoriti bolje poslovne prilike za građane zemalja regiona i one koji žele da ulažu u region.

Premijer Albanije Edi Rama je rekao da je Plan rasta test zrelosti za zemlje regiona i da se nada da će ga sve zemlje položiti.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da benefiti koje neka zemlja može da ima od pristupa jedinstvenom evropskom tržištu moraju da budu povezani sa reformama ekonomskim i demokratskim reformama.

On je ocenio da Plan rasta nije samo šansa za ekonomski rast, već i za bližu regionalnu saradnju i integraciju među zemljama Zapadnog Balkana.

Kurti je istakao da snažnija regionalna ekonomska integracija zahteva međusobno poverenje i normalne odnose među zemljama regiona što se ne može dogoditi ako se sloboda protoka robe koristi za "prenošenje oružja i municije ili sponzorisanje terorističkih akata".

Normalizacija odnosa zasnovana na međusobnom priznanju je ključ za otkljućavanje potencijala regiona i ekonomsko jačanje građana regiona. (kraj) vip/bdb/dj

Share: