Vlada što pre, sud o Beogradu

13:04 29. 01. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Problemi Srbije ne mogu se rešiti unutar institucija Evropske unije, unutar Evropskog parlamenta i nadam se da će i Srbija nastaviti dalje i početi sa konstituisanjem svojih sopstvenih institucija, izjavio je za portal "EWB" izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik, dodajući da bi Ustavni sud trebalo da reši zastoj na beogradskim izborima.

Mi smo bili zaduženi da posmatramo parlamentarne izbore i bilo je mnogo prigovora i izazova sa procesom glasanja. Međutim, mislim da se sve to mora rešavati putem odgovarajućih kanala. Sudovi i druge institucije moraju se baviti tim pitanjima, rekao je Bilčik za Juropijan vestern Balkans (EWB).

Rezultati parlamentarnih izbora su objavljeni i mislim da je vreme da nove institucije počnu sa radom. Srpski parlamentarci trebalo bi da preuzmu svoje mandate, a vlada da se formira, naglasio je on, ponavljajući da Srbija treba sve propuste da reši putem odgovarajućih institucionalnih kanala.

Ovo govorim i zbog toga što postoji jedan veliki znak pitanja, naravno, u vezi sa lokalnim izborima u Beogradu. Tu je rezultat bio neizvestan i trenutno postoji politički zastoj, rekao je Bilčik.

Mislim da je važno da Ustavni sud reši ovaj izazov i da svi relevantni činioci vlasti što otvorenije i transparentnije postupaju kako bi se osiguralo rešavanje ovih izazova u skladu sa principima pravne države, predočio je.

Važno je da se obavi institucionalno formiranje parlamenta i nove vlade koje bi trebalo da pomognu u rešavanju svih sistemskih nedostataka kada je reč o izbornom okviru tako da se uočeni problemi više ne ponove, rekao je on i dodao da se mora sačekati i konačni izveštaj OEBS/ODIHR da bi zaista bila potpuna ocenu onoga što se dogodilo i šta treba ispraviti.

Mislim da, što se tiče parlamentarnih izbora, nema vremena za gubljenje, ponovio je Bilčik.

Bilčik navodi da Srbija zaslužuje evropsku budućnost i političare koji to mogu ostvariti i koji će zaista raditi na evropskoj budućnosti.

Srbija mora doneti jasnu odluku – da li želi potpuno i dosledno da radi na svojoj evropskoj budućnosti.
Bilo čija antievropska retorika ne pomaže, jer ne pridobija prijatelje ili partnere u EU, Briselu i drugim evropskim institucijama, odgovorio je on na pitanje o izjavama premijerke Ane Brnabić.

Samo želim da kažem da svako u Briselu, Strazburu i širom glavnih gradova EU dobro zna i dobro je obavešten o tome šta se dešava i šta ko u Srbiji govori. Bilo koja izjava relevantnog političara je vest koju dobijemo istog dana, istog jutra. Razumemo šta se dešava, navodi on.

Bilčik je rekao da na osnovu onoga što je video posle izbora 17. decembra pokazuje i to koliko Rusija nastavlja da ima prekomernu ulogu na Zapadnom Balkanu, u Srbiji posebno.

Ako se neko mešao u izborni proces i ono što smo videli od izbora, to je Moskva, to je Rusija. To je igra koju smo videli toliko mnogo puta od Vladimira Putina i njegovih saveznika. Ovo bi trebalo da bude još jedan razlog za Srbiju da radi na svojoj evropskoj budućnosti i na svom suverenom i nezavisnom pristupu prema evropskoj budućnosti, zaključio je Bilčik. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: