Solidan tekst Rezolucije

13:39 08. 02. 2024. FoNet | Bojan Bednar

STRAZBUR - Imamo čist i solidan tekst rezolucije o Srbiji, i drago mi je što se većina onoga što je tražila moja politička grupa, Evropska narodna partija, našlo u rezoluciji, iako sa nekim stvarima koje su u rezoluciji nisam zadovoljan, ali tako je to sa pregovorima, izjavio je danas izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik.

On je novinarima u pre usvajanja rezolucije EP o Srbiji naveo da je dobro što je održana konstitutivna sednica Skupštine Srbije i to što poslanici preuzeli svoje mandate, jer je važno da institucije rade svoj posao.

Sve optužbe o eventualnoj izbornoj krađi i migracijama birača koje su mogle da utiču na rezultate izbora moraju u potpunosti da se istraže, naglasio je Bilčik.

On je pozvao vlasti u Srbiji da postupe u skladu sa preporukama OEBS/ODIHR i objave izveštaj "koji svi željno čekamo" i da bez odlaganja i u potpunosti primene preporuke.

Bilčik je istakao da su apsolutno neprihvatljivi napadi na novinare i posmatrače izbora, domaće i međunarodne.

"Veoma nesrećno je bilo to što je veliki broj zvaničnika u Srbiji napao zemlje članice EU nakon što su počeli protesti i pojavile se prve optužbe za krađu izbora i što su te zemlje nepravedno i bez dokaza optužene da su se mešale u izborni proces", rekao je Bilčik.

Ako se iko meša, to su onda Rusija i njena diplomatija, i iz EU je poslat signal da Srbija zaista mora da napravi izbor da li zaista želi da napada zemlje EU kojoj želi da se priključi ili da sarađuje sa Rusijom koja je brutalno napala Ukrajinu, rekao Bilčik.

On je naveo da se mnogi delovi rezolucije tiču toga da se EU, ukoliko i kada optužbe o izbornoj krađi budu propisno istražene, pozabavi i o fondovima namenjenim Srbiji.

Bilčik je istakao da je to legitimno, jer bi građani EU trebalo da znaju da li finansiraju državu u koja možda ima prevare i korupcije.

On je istakao da je glavna poruka rezolucije "da se okrenemo napred a ne nazad", odnosno kako da se stvari unaprede, i ocenio da će rezolucija biti početak za buduće razgovore EU i Srbije.

Dodao je da je rezolucija važna poruka kada su u pitanju lokalni izbori u Srbiji koji su planirani u prvoj polovini ove godine.

Bilčik je naveo da predizborni uslovi nisu bili u potpunosti pravedni, što mora da se promeni, zajedno sa ulogom medija.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je bilo potpuno odsutno, i nije mi jasno zašto se predstavnici REM nisu sastali sa međunarodnim posmatračima, rekao je Bilčik. (kraj) mjj/bdb/dj

Share: