Nema ulaganja u kule od peska

17:48 13. 02. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Evropska investiciona banka (EIB) želi da finansira održive projekte u Srbiji, a ne kule od peska, izjavio je šef EIB za Zapadni Balkan i Tursku Mateo Rivelini, ističući u intervjuu za Radio-televiziju Srbije da je EIB do sada uložila osam milijardi evra u projekte u Srbiji, a planira i dalja ulaganja.

"Kad je reč o srpskoj ekonomiji, EIB vidi mnogo pozitivnih signala. Ekonomija jača, inflacija je obuzdana a nezaposlenost je svedena na devet procenata, što predstavlja najbolji rezultat u regionu. Uz pozitivne signale, vidimo i da je upravljanje javnim dugom veoma snažno, pa on na kraju 2023. godine iznosi 52,5 procenata i bliži se zacrtanom cilju od 50 posto na kraju 2026", rekao je Rivelini.

Prema njegovim rečima, sledeći korak je još brže kretanje Srbije ka Evropskoj uniji, a da bi to bilo moguće - EIB očekuje da se Srbija "uskladi u najmanje dve oblasti kao najvažnijim ekonomskim kriterijumima za ulazak u EU. Prvo je obezbeđivanje dobrog funkcionisanja ekonomskog tržišta, a drugo je konkurentnost na evropskom tržištu". (kraj) vem/bdr

Share: