Ponoviti izbore

11:18 14. 02. 2024. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonj izjavio je danas da bi bilo dobro da se u Beogradu ponove izbori i pozvao građane da se izbore za to da ih vode ljudi koji rade u interesu zajednice.

I Mađarska i Budimpešta podržavaju pristup Srbije Evropskoj uniji. Smatramo da se politička praksa koja se dešava u Mađarskoj odvija i ovde. U svakom slučaju mislimo da bi bilo dobro da se u Beogradu ponove izbori, rekao je Karačonj na konferenciji za novinare u Zeleno-levom frontu, na čiji je poziv posetio Beograd.

Izabran za gradonačelnika Budimpešte kao zajednički kandidat nekoliko mađarskih opozicionih partija, Karačonj je poručio stanovnicma Beograda da "uzmu nazad moć u svoje ruke i da izaberu političare koji će biti ispred zajednice, koji će sprovoditi njihovu volju, a ne obrnuto - da volja bude sprovođena nad njima".

I u Budimpešti i u Zagrebu, kako je dodao, gradonačelnici su političari zelenog fronta, pa je vreme da im se i Beograd pridruži.

Budimpešta očekuje Beograd u savezu slobodnih gradova koji smo osnovali sa Varšavom i Bratislavom.
Trenutno je u tom savezu 30 gradova i od srca očekujemo Beograd, istakao je Karačonj.

Karačonj je naveo da je razlog njegove posete Beogradu prvenstveno to što postoje naznake da se u Budimpešti sprema slična investicija kao što je "Beograd na vodi".

Sličan je koncept, sličan pravni okvir, isti investitor i ceo taj koncept, i zato smo želeli ovde da dođemo da razmenimo iskustva, jer smo shvatili da je to samo investitoru bilo dobro, dok građanima Beograda nije, rekao je Karačonj i dodao da će pokušati da učini sve da se projekat kao što je "Beograd na vodi" ne ponovi u Budimpešti.

Karačonj je istakao da "grad 21. veka treba da služi zajednici i razvoju zelenih površina, a ne da bude u službi interesa investitora", što je važno i za Beograd.

Upitan da li očekuje da će ostati na mestu gradonačelnika i posle lokalnih izbora, koji će biti održani sredinom ove godine u Budimpešti, Karačonj je rekao da u Budimpešti "velika većina stoji iza onoga što oni predstavljaju i njihovih namera" i da misli da on, "zajedno sa svojom koalicijom, može u narednih pet godina da vodi taj grad".

Funkcioner Zeleno-levog fronta i član Privremenog organa Beograda Dobrica Veselinović rekao je da je želja te stranke bila da "razmene iskustva sa čovekom koji četiri i po godine vodi jedan veliki, ozbiljan evropski grad, i koji je uspeo kao lider zajedničke opozicione liste da porazi kandidata Viktora Orbana u Budimpešti".

Veselinović je rekao da je Karačonj pokazao da je moguće rukovoditi velikim gradom iako je centralna vlast iz druge političke opcije, ali i da u samom tom gradu primeni mere koje su učinile Budimpeštu zelenijim, održivijim, solidarnijim gradom.

Veselinović je rekao da je danas, kao član Privremenog organa Beograda, primio Karačonja u Skupštini grada.

On je rekao i da ostali članovi Privremenog organa grada Beograda nisu izrazili želju da se poseta Karačonja "podigne na mnogo ozbiljniji nivo".

Veselinović je rekao da su za posetu Karačonja dobili malu salu u Skupštini grada, gde nije mogla da bude održana konferencija za novinare i da su čelnici grada "ignorisali tu posetu". (kraj) vem/lč/dj

Share: