Primena preporuka o izborima

15:56 20. 02. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Oliver Ropke naglasio je da se preporuke Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju o izborima moraju primeniti na transparentan i blagovremen način, pozivajući Vladu Srbije da obezbedi konstruktivan i inkluzivan dijalog širom političkog spektra, prenosi danas EWB.

Potpuno smo svesni sadržaja rezolucije Evropskog parlamenta i njenih preporuka, rekao je Ropke za portal Juropijan Vestern Balkans (EVB).

Konačan izveštaj OEBS o izborima očekujemo vrlo brzo. Već smo videli preliminarne nalaze i ozbiljno smo zabrinuti zbog situacije, ali još čekamo konačni izveštaj, naveo je on.

Govoreći o položaju organizacija civilnog društva u Srbiji, Ropke je upozorio da se one suočavaju sa izazovima sužavanja građanskog prostora.

To je, nažalost, trend koji možemo primetiti u sve više zemalja, pa i u EU. Tokom posete Srbiji, imao sam priliku da se sretnem sa grupom hrabrih organizacija civilnog društva, slušajući njihova očekivanja prema našoj inicijativi, slušajući i stanje civilnog društva u Evropi i Srbiji, dodao je on i naveo da je
obećao sam da njihov glas odjekne i na nivou EU.

Istovremeno, rekao je Ropke, imao sam i razmenu sa predstavnicima Vlade Srbije o trenutnom stanju iz njihovog ugla.

Zato mi je važno da vodimo ovaj dijalog. Moramo da vodimo teške razgovore o teškim temama uz često različite stavove, ali takođe moramo da zadržimo otvorene kanale komunikacije. Tako funkcioniše EU, dodao je on, ponavljajući da je "100 odsto" uveren da je budućnost Srbije u Uniji.

Mislim da ne postoji kredibilna alternativa za Srbiju i za srpsku vladu nego da nastavi putem ka EU. To je put koji ćemo uvek podržavati, zaključio je Ropke. (kraj) mjj/ivt/mk

Share: