Rute nasleđuje Stoltenberga?

19:09 22. 02. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i Nemačka danas su podržale odlazećeg holandskog premijera Marka Rutea da nasledi Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO, što znači da je najveći favorit za tu funkciju, objavio je Rojters.

Kada se Stoltenberg povuče u oktobru, njegov naslednik preuzeće dužnost u ključnom trenutku, sa zadatkom da održi podršku članica NATO za skupu odbranu Ukrajine od ruske invazije i da se istovremeno čuva se od bilo kakve eskalacije koja bi uvukla alijansu u direktan rat sa Rusijom.

"Predsednik Džo Bajden snažno podržava kandidaturu premijera Rutea za sledećeg generalnog sekretara NATO. On duboko razume važnost alijanse, prirodni je lider i komunikator i njegovo vođstvo bi dobro poslužilo u ovom kritičnom trenutku”, rekao je jedan američki zvaničnik, prenosi Glas Amerike.

U zavisnosti od ishoda predsedničkih izbora u SAD, sledeći šef NATO će, možda, morati da se suoči sa drugim mandatom Donalda Trampa, koji je ranije ovog meseca izazvao žestoke kritike zapadnih zvaničnika zbog dovođenja u pitanje njegove posvećenosti odbrani saveznika ako bude ponovo izabran.

Rute je proteklog vikenda pozvao evropske lidere da "prestanu da kukaju i prigovaraju“ zbog Trampa i da se umesto toga usredsrede na ono što bi mogli da urade da ojačaju odbranu i pomognu Ukrajini.

Podržavajući Rutea, britanski Forin ofis je rekao da je on veoma poštovana ličnost u NATO sa ozbiljnim odbrambenim i bezbednosnim akreditivima i neko ko će osigurati da vojni savez ostane jak i spreman za eventualnu potrebu da se brani.

Visoki francuski zvaničnik rekao je da je Pariz takođe podržao Rutea, dodajući da je predsednik Emanuel Makron pristalica imenovanja Holanđanina na tu funkciju, a portparol nemačke vlade je naveo da Rutea podržava i kancelar Olaf Šolc.

Javna podrška Vašingtona, koji ima vodeću ulogu u savezu, i tri velike evropske nacije stavljaju Rutea u ulogu favorita, ali jedan visoki diplomata je upozorio da dogovor još nije postignut i da bi mogao da se pojavi i neki drugi kandidat.

Lideri NATO se imenuju konsenzusom.

Estonska premijerka Kaja Kalas i letonski ministar inostranih poslova Krisjanis Karins takođe su nagovestili da su zainteresovani za funkciju generalnog sekretara NATO, ali za sada nisu zvanično predstavljeni kao kandidati. (kraj) is/mk

Share: