Ukrajina će ući u NATO

14:25 24. 02. 2024. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Ukrajina će ući u NATO i nije pitanje da li, već kada, i dok vas budemo pripremali za taj dan, NATO će nastaviti da stoji uz Ukrajinu, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je povodom druge godišnjice početka rata u Ukrajini rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin započeo rat jer je želeo da zatvori vrata NATO i uskrati pravo Ukrajini da izabere sopstveni put.

Istakao je da je Putin postigao upravo suprotno, jer je Ukrajina sada bliža NATO nego ikada ranije.

Stoletenberg je odao počast svim hrabrim Ukrajincima koji su pognuli ili ranjeni u odbrani svoje otadžbine.

Dodao je da je situacija na ratištu izuzetno ozbiljna, da je cilj predsednika Rusije Vladimira Putina da dominira Ukrajinom i da nema naznaka da se sprema za mir.

Stoltenberg je poručio da ne treba klonuti duhom jer Ukrajina iznova i iznova pokazuje izuzetnu veštinu i žestoku odlučnost.

Ukazao je da se Ukrajina nije srušila, kako su se mnogi plašili, da je povratila polovinu teritorije koju je zauzela Rusija i nanela velike gubitke ruskim snagama.

Stoltenberg je rekao da je Ukrajina zadržala svoju slobodu i nezavisnost, što je omogućeno hrabrošću i odlučnošću Ukrajinaca i velikom vojnom i ekonomskom podrškom NATO saveznika.

Podsetio je da su proteklih nedelja NATO saveznici najavili nove pakete pomoći vredne milijarde dolara koji pokrivaju ključne potrebe, poput artiljerijske municije, protivvazdušne odbrane, borbenih čamaca, rezervnih delova za avione, dronova i opreme za deminiranje.

Najavio je i da će biti otvoren novi zajednički centar za analizu, obuku i obrazovanje u Poljskoj. (kraj) vbr/bdb/mk

Share: