Napredak u pregovorima

20:29 24. 02. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

PARIZ - U pregovorima o humanitarnom prekidu vatre u Gazi sa predstavnicima Izraela danas je u Parizu postignut "značajan napredak", objavili su izraelski mediji.

Pregovori napreduju i pošto sve strane pokazuju fleksibilnost, dogovor bi mogao da se postigne pre Ramazana, koji počinje 10. marta, izvestio je Harec, prenosi Politiko.

Šef obaveštajne službe Mosada Dejvid Barnea predvodi izraelsku delegaciju u pregovorima sa zvaničnicima SAD, Katara i Egipta.

Predstavnici Katara i Egipta u Parizu su predstavili dogovor postignut sa liderima Hamasa, koji predviđa šestonedeljni prekid vatre i oslobađanje starih i bolesnih talaca, u zamenu za palestinske zatvorenike u Izraelu, preneo je Asošijeted pres.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izneo je u četvrtak svoj plan za posleratnu Gazu, ali su ga palestinske vlasti i Hamas odmah odbacili, a kritikovala ga je i Bela kuća.

U Tel Avivu je istovremeno najavljena izgradnja 3.300 novih kuća na okupiranoj Zapadnoj obali, što je odmah odbacio američki državni sekretar Entoni Blinken, rekavši da to nije u skladu sa međunarodnim pravom. (kraj) is/mk

Share: