Promene poglavlja 35

17:11 28. 02. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Tehnički pregovori o promeni pregovaračke pozicije 35 sa Srbijom, kako bi se uključile obaveze iz Ohridskog sporazuma, su u toku i očekuje se da će se to pitanje naći na dnevnom redu nekog od narednih sastanaka, saznaje portal Juropijan vestern balkans (EWB) u Savetu Evropske unije (EU).

Istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i članica Radne grupe za Poglavlje 35 Nacionalnog konventa o EU (NKEU) Maja Bjeloš navodi za EWB da su predstavnici EU bili jasni tokom sastanaka sa zvaničnicima Beograda i Prištine da će primena sporazuma iz Brisela i Ohrida biti uslov i za Srbiju i za Kosovo u procesu pristupanja.

Izvesno je očekivati da će Evropska komisija insistirati na primeni sporazuma iz Ohrida i vršiti pritisak na pregovarače da ispune dogovoreno i deeskaliraju situaciju na severu Kosova, rekla je Bjeloš.

Poglavlje 35 u slučaju Srbije podrazumeva mehanizam za praćenje sprovođenja postignutih dogovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine, podseća portal.

To znači da su u ovom poglavlju sve one obaveze koje Srbija treba da implementira iz dogovora u dijalogu iz svih prethodnih dogovora Beograda i Prištine.

Portal EWB preneo je saznanja Radio Slobodne Evrope da je komesar za proširenje Oliver Varhelji, koji dolazi iz Mađarske, pokušao da blokira promenu pregovaračke pozicije za Srbiju u poglavlju 35.

Zahtev za izradu predloga došao je od najvišeg političkog tela EU, odnosno Evropskog saveta, ali izvori su potvrdili da je Varhelji nastavio sa otporom da ispuni obavezu koja mu je dodeljena i formalnim dokumentom.

Uprkos dva seta važnih zaključaka, Varhelji je išao protiv svih i pokušavao je da do poslednjeg trenutka to blokira, rekao je jedan zvaničnik za RSE. (kraj) vip/ivt/mk

Share: