Važnost SEPA za region

20:05 28. 02. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

TIRANA - Ministri finansija Zapadnog Balkana održali su danas u Tirani sastanak posvećen Evropskom platnom sistemu (SEPA), čije je otvaranje za zemlje koje nisu članice Evropske unije (EU) ocenjeno kao izuzetno ekonomski korisno.

Albanski ministar Ervin Mete izjavio je da bi otvaranje SEPA za zemlje koje nisu članice EU donelo značajnu ekonomsku korist regionu, javlja albanska televizija RTSH.

Novim planom rasta Evropske komisije, koji će biti tema sutrašnjeg Samita lidera Zapadnog Balkana i EU, pristup SEPA identifikovan je kao jedna od mogućnosti od kojih bi zemlje u regionu mogle imati korist pre finalizacije procesa evrointegracija, uz ispunjenje određenih uslova.

Mete je rekao da bi otvaranje SEPA za zemlje Zapadnog Balkana značajno smanjilo troškove plaćanja unutar regiona i sa EU, a istovremeno bi moglo da bude alat EU za praćenje spremnosti zemalja u regionu da budu deo evropske porodice.

"Ekonomije Zapadnog Balkana su izuzetno povezane sa EU, pa je za nas od velike važnosti da težimo stvaranju efikasnih prekograničnih platnih veza", rekao je Mete i podsetio da je EU najveći trgovinski partner Albanije i ostalih zemalja regiona, kao i najveći izvor stranih direktnih investicija i drugih finansijskih tokova.

Mete je istakao i da članstvo Albanije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana u SEPA daje pristup modernim, efikasnijim i sigurnijim sistemima plaćanja.

Ministarski sastanak prethodi Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU o novom planu rasta Evropske komisije, a među učesnicima će biti i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Tirana je bila danas domaćin Samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa, na kojem je učestvovao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. (kraj) vem/mk

Share: