Ponavljanje beogradskih izbora

10:00 29. 02. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Šef Posmatračke misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Stefan Šenah izjavio je za list Nova da bi ponavljanje izbora u Beogradu bilo politički pošteno i da bi pomoglo Vladi Srbije da stekne bolji međunarodni ugled.

Kao misija PSSE, podsetio je on, posmatrali smo samo parlamenarne izbore.

Kada smo pitali za birački spisak, primetili smo da je mnogo više birača prijavljeno za gradske izbore nego za parlament. Međutim, nismo imali nadležnost da to dublje istražimo, dodao je on.

Po svemu što se desilo na dan izbora, autobusima iz Republike Srpske, čini se da je to bio instrument za Beograd i kada govorite o izbornoj krađi, onda govorite o glavnom gradu Beogradu, a ne o čitavim parlamentarnim izborima, istakao je Šenah.

Šenah je rekao da se može prihvatiti tumačenje da oni koji su birali opoziciju za parlament, neće glasati za vladajuću stranku na gradskim izborima.

Na taj način smo mi posmatrači stekli utisak da su u Beogradu izbori pokradeni – samo u gradu ne u celoj državi, ocenio je on.

Upitan da li izveštaj isključuje mogućnost međunarodne istrage izbora u Srbiji, Šenah je odgovorio:

"Ne, izveštaj je samo platforma unutrašnje srpske političke debate, ali za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji bi mogao biti važan". (kraj) vip/ivt/dj

Share: