Razgovor o četiri oblasti

14:12 29. 02. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

TIRANA - Evropski komesar za politiku susedstva i proširenje Oliver Varhelji rekao je da se danas na Regionalnom samitu o Planu rasta za Zapadni Balkan razgovaralo o četiri oblasti koje treba uraditi ove godine.

Kako je rekao prva oblast je usklađivanje finansijske regulative sa Evropskom centralnom bankom (SEPA), a druga uvođenje "zelenih koridora", odnosno regionalizacije carina radi lakšeg prelaska granica za privredu.

Varhelji je rekao da je treća tačka stvaranje istraživačkog i razvojnog čvorišta, a četvrto uvođenje slobodnih wi-fi zona (interneta) u javnim prostorima na Zapadnom Balkanu.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je novinarima na završnoj konferenciji Samita da se mnogo novca gubi zbog "glupih administrativnih pitanja" i naveo da će smanjenje čekanja na graničnim prelazima za kamione doneti mnogo novca svakoj zemlji.

Kako je rekao s Planom rasta zemlje Zapadnog Balkana moći će da apliciraju za novac za energetiku, infrastrukturu ili digitalizaciju.

Rama je dodao da Zapadni Balkan ima šansu koju prema njegovom mišljenju ne bi trebalo da propusti.

Kako je rekao EU je Zapadnom Balkanu rekla prvo radite međusobno, da bismo znali da ne radimo s nekim ko će nam praviti probleme.

Upitan o evrointegracijama Albanije, Varhelji je rekao da je ta zemlja spremna za otvaranje prvog klastera o vladavini prava i osnovnim pravima i da želi da se što pre pređe na prave pregovore.

Rama je rekao da Albanija nije gubila vreme dok su je drugi blokirali, da se sprema za članstvo u EU i da se nada da će do tog cilja stići u narednih pet ili nešto više godina.

Premijer Albanije je rekao da je jučerašnji samit sa Ukrajinom pokazao da nešto važno - "Svi su bili ovde. Region je daleko od Rusije. Region želi da bude deo EU".

Kako je rekao Albanija nema kao Srbija, Bosna i Hercegovina ili Hrvatska proizvodnju oružja i traži partnere da oživi svoju industriju, te da su sa predsednikom Ukrajine razgovarali o saradnji.

"Moramo više da uložimo u odbranu i učinićemo to, samo sa jednim uslovom, to ćemo raditi sa našim saveznicima, a ne sa drugima", rekao je Rama. (kraj) mjj/and/dj

Share: