Pismo evropskim zvaničnicima

21:06 08. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Lideri koalicije "Srbija protiv nasilja" uputili su danas pismo predstavnicima Evropske unije u kojem pozivaju Evropsku komisiju da intenzivira svoj angažman na poboljšanju izbornih uslova u Srbiji uoči narednih izbora i upozorili da vreme za akciju ističe.

U pismu poslatom predsednici Evropske komsije Ursuli fon der Lajen, visokom predstavniku EU Đosepu Borelju, evropskom komesaru za susedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju i drugim članovima Evropske komisije, kao i specijalnim predstavnicima Francuske i Nemačke za Zapadni Balkan Reneu Trokazu i Manuelu Zaracinu, oni su izrazili ozbiljne sumnje da je Vlada Srbije voljna da napravi bilo kakva smislena poboljašnja i hitno primeni odredbe iz rezolucije Evropskog parlamenta i konačnog Izveštaja posmatračke misije ODIHR.

"Želimo da vam skrenemo pažnju da je vladajuća stranka najavila da namerava da nove izbore u Beogradu održi do kraja aprila, iako je zakonski moguće da budu održani do početka juna. Na taj način Vlada namerno skraćuje vreme za primenu preporuka ODIHR i njihovo stupanje na snagu", navodi se u pismu Evropskoj komisiji u koje je N1 imao uvid.

U pismu se upozorava da Radnu grupu Vlade Srbije za primenu preporuka ODIHR čine isključivo predstavnici državne administracije i traže od Evropske komisije da, pre pružanja političke podrške za primenu preporuka ODIHR, obezbedi njenu inkluzivnost uključivanjem predstavnika civilnog društva, Evropske unije i opozicije Srbije.

"Učešće drugih aktera neophodno je za svaki ozbiljniji iskorak na tom polju", poručuje opozicija i naglašava da je revizija Jedinstvenog biračkog spiska apsolutni prioritet pre održavanja bilo kojih izbora, a posebno beogradskih i lokalnih.

"Pozivamo EU da hitno organizuje nezavisnu stručnu istragu koja će izvršiti uvid u bazu podataka elektronskog biračkog spiska i proveriti ko je posle 3. aprila 2022. godine pristupao toj bazi i menjao podatke", navodi se u pismu koalicije "Srbija protiv nasilja".

Lideri te koalicije veruju da bi Evropska komisija trebalo da pošalje misiju stručnjaka u Srbiju, po ugledu na "Pribeove izveštaje" u Severnoj Makedoniji, kako je to predložio Evropski parlament.

Predstavnici stranaka i pokreta koji čine koaliciju smatraju i da je pre novih izbora u Beogradu neophodno raspustiti Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i imenovati novi u skladu sa ranije utvrđenim procedurama, izabrati nov Upravni odbor i generalnog direktora RTS i raspisati konkurs za novi Urednički kolegijum RTS.

Potrebno je, navodi se u pismu, obezbediti da u izveštajima i vestima javnog servisa aktivnosti političkih partija budu zastupljene proporcionalno njihovoj snazi u parlamentu.

Pismo su potpisali Zoran Lutovac (Demokratska stranka), Aleksandar Jovanović (Ekološki Ustanak), Biljana Đorđević i Radomir Lazović (Zeleno-Levi Front), Pavle Grbović (Pokret Slobodnih Građana), Miloš Parandilović (Novo Lice Srbije), Dragan Đilas (Stranka Slobode i Pravde), Miroslav Aleksić (Narodni Pokret Srbije), Zdravko Ponoš (SRCE) i Nebojša Zelenović i Biljana Stojković (Zajedno). (kraj) vip/ivt/mk

Share: