EU da ispravi problem

12:45 11. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za pitanje ukidanja viza za pasoše koje za državljane Srbije na Kosovu izdaje Koordinaciona uprava Matjaž Nemec izrazio je uverenje da Evropska unija sada treba ispravi problem koji je stvoren tokom pregovora oko vizne liberalizacije sa Srbijom 2008. godine.

Nemec je u izjavi za Juropijan vestern Balkans (EWB) objasnio da će se Evropski parlament o ovom pitanju izjasniti na podneti predlog izmena pravila za putovanja Evropske komisije, ali da je teško reći kada će izmene stupiti na snagu.

Procedura je tek počela u Evropskom parlamentu podnošenjem nacrta izveštaja. Posle faze podnošenja amandmana, odluka će biti usvojena prvo na nivou Odbora za pravdu i unutrašnje poslove, pa tek onda na plenarnom nivou, rekao je Nemec.

Mnogo koraka je pred nama, a brzina zavisi od brojnih faktora kao što je broj podnetih amandmana i podrška političkih grupacija u Evropskom parlamentu, dodao je on.

Nemec je ocenio da su se Srbi koji žive na Kosovu, a imaju "specijalne" pasoše, našli u diskriminatornoj situaciji zbog liberalizacije viza za nosioce kosovskih pasoša, koja je stupila na snagu 1. januara.

Danas su oni jedina kategorija trećih zemalja u regionu kojima je još potrebna viza za putovanje na područje Šengena, predočio je on, a EWB ukazuje da je nešto više od 100.000 pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava.

Nemec smatra da bi u idealnoj situaciji bilo potrebno da se prestane sa praksom izadavanja pasoša Koordinacione uprave, bilo kroz napredak u normalizaciji odnosa ili kroz međusobno priznanje dokumenata između Srbije i Kosova.

Nadam se da će se napredak na ovim pitanjima dogoditi u bliskoj budućnosti, ali do tada, podržavam predlog Komisije i verujem da nema opravdanja za održavanje ovih specijalnih pasoša van bezviznog režima sa Unijom, rekao je Nemec.

Ne podržavam da obični ljudi, koji su trenutno isključeni iz bezviznih režima, plate cenu nedostatka drugih rešenja koji su u rukama političara sa obe strane granice, ukazuje on i dodaje da je samo fer da se svako tretira jednako i u tom pogledu. (kraj) vip/ivt/dj

Share: