Javno raditi na preporukama

15:50 19. 03. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Nacionalni konvent o Evropskoj uniji pozvao je danas Vladu Srbije u tehničkom mandatu da bez odlaganja osigura da rad na ispunjavanju preporuka Kancelarije OEBS za demokratiju i ljudska prava (ODIHR) bude transparentan i zasnovan na konsultacijama sa svim relevantnim akterima, što do sada nije bio slučaj.

Konvent je naglasio u saopštenju da je potpuno ispunjenje preporuka od dodatnog značaja za Srbiju, kao način osiguranja slobodnih i fer izbora koji se navode kao jedan od preduslova za primenu finansijskih odredbi Instrumenta za reformu i rast Zapadnog Balkana iz koga Srbija može da očekuje 1,7 milijardi evra.

Posmatračka misija ODIHR je u svom konačnom izveštaju nakon decembarskih izbora dala 25 preporuka i podsetila da preporuke od 2017. do 2022. godine i dalje nisu ispunjene.

Konvent je podsetio da je premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić predstavila 14. marta na sastanku sa ODIHR, Delegacijom EU i ambasadom SAD planove za realizaciju preporuka, ali izveštaj sa tog sastanka dovodi u sumnju namere Vlade Srbije da ispuni prvu preporuku.

ODIHR je, kako je navedeno, ukazao da bi trebalo inicirati sve izmene zakona koje su potrebne da bi se ispunile preporuke "znatno pre narednih izbora", da bi ih trebalo vršiti kroz "inkluzivan konsultativni proces" i na osnovu "širokog političkog konsenzusa".

Naglašeno je da pomenuta Radna grupa Vlade Srbije treba "da radi potpuno transparentno" i da uključi u rad "sve relevantne aktere, poput organizacija civilnog društva". Nasuprot tome, Radna grupa nije pozvala na konsultacije organizacije koje godinama prate izborni proces, naveo je Nacionalni konvent.

"Pošto je do raspisivanja ponovljenih beogradskih izbora i izbora u većini drugih lokalnih samouprava ostalo tek nekoliko nedelja, izražavamo zabrinutost da će uopšte doći do konsultacija, makar u vezi sa nekoliko zakona čije su izmene najavljene radi postupanja po preporukama ODIHR", naveo je Konvent. (kraj) vem/and

Share: