Kosovo odlučuje, ne Srbija

15:14 21. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

PRIŠTINA - Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar istakao je da Sjedinjene Države pozdravljaju pozitivan angažman Srbije sa NATO, ali ona i nijedna druga država ne mogu da biraju bezbednosne saveze za svoje susede, prenosi danas portal Reporteri.net.

Sjedinjene Države pozdravljaju pozitivan angažman Srbije sa NATO, ali istovremeno, ističemo da Kosovo ima odlične odnose sa Alijanskom kroz Kfor i NALT i ima odlične bezbednosne odnose sa mnogim saveznicima unutar NATO, uključujući i SAD, rekao je Eskobar za prištinski portal.

Eskobar je, kako ocenjuje Reporteri, time odgovorio na poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će, ako Zapad izabere Kosovo, "Srbija sačekati najbolji mogući trenutak i iskoristiti svoju priliku".

Visoki američki zvaničnik jasno je stavio do znanja da nijedna država ne može ometati drugu u njenoj strateškoj orijentaciji i izboru bezbednosnih saveza.

Sjedinjene Države veruju da su sve zemlje slobodne da određuju sopstvenu spoljnu politiku i biraju sopstvene bezbednosne saveze. Nijedna država ne bi trebalo da traži pravo veta na strateške orijentacije svojih suseda, naglasio je Eskobar. (kraj) vip/ivt/mk

Share: